categorie:
Haaruitval door alopecia?

Verhaal van klant bij Tarita

Ik ben Anja, 23 jaar en heb Alopecia. Ik ben gevraagd of ik een stukje wil schrijven over mijn ervaring met Alopecia en haarwerken. Natuurlijk wil ik hier aan mee werken, maar waar begin je? In 2009, op mijn negentiende, ontdekte ik voor het eerst een kale plek. Ik voelde iets raar achter op mijn hoofd. 'Mam, wat is dit? Het voelt raar.' Ik heb zo een paar keer een kale plek gehad waar vervolgens het haar ook weer terug kwam. In 2010 ben ik voor het eerst naar de huisarts gegaan, omdat de kale plek steeds groter werd. Op dat moment had de plek een grootte van ongeveer 4 bij 10cm. De huisarts stelde de diagnose Alopecia Areata en verwees me door naar de dermatoloog. De dermatoloog bevestigde het: Alopecia Areata. Hij vertelde dat ze er weinig aan konden doen, maar dat in veel gevallen het haar gewoon terug groeide. In eerste instantie groeide mijn haar ook 'gewoon' weer terug.

In het najaar van 2010 ontdekte ik weer een kale plek. Ik kreeg steeds meer kale plekken en de uitkomst van het vierde consult bij de dermatoloog was dan ook: "Je zult ermee moeten leren leven". Op dat moment voelde het net alsof de grond onder mijn voeten weg zakte. Een tijd van moeizame acceptatie, schaamte en veel verdriet brak aan. De kale plekken probeerde ik te verbergen met clip-in extensions en mutsjes. In september 2010 heeft mijn moeder de stap gezet om een afspraak te maken om een haarwerk uit te gaan zoeken. Ik zag er heel erg tegenop: "Ik wil helemaal geen haarwerk, ik wil gewoon mijn eigen haar terug!"

Mijn eerste afspraak met Tarita was in de herfst van 2010. Ik ben er samen met mijn moeder heen gegaan en wat zag ik er tegenop. Op dat moment vielen mijn haren heel snel uit, het werd met de dag zichtbaar dunner. Ik moest er echt aan geloven, ik moest een haarwerk uit gaan zoeken. De eerste afspraak viel reuze mee; Tarita nam tijd voor me, luisterde naar me en stelde me gerust. Ze vertelde over de ziekte en over de verschillende mogelijkheden qua haarwerken. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een synthetisch haarwerk; gemakkelijk in onderhoud, nauwelijks van echt te onderscheiden en een goede prijs / kwaliteit verhouding.

"Is dat niet warm, of jeukt het niet heel erg?" Dat zijn de twee vragen die ik vaak te horen krijg als ik mensen vertel dat ik een pruik draag. Nee het is niet warmer als je eigen haar en nee je hebt niet meer jeuk op je hoofd als voorheen. Het voordeel is dat ik zelden tot nooit een 'bad-hair-day' heb. Verder hoef ik mijn 'haar' slechts om de drie weken te wassen, een nachtje laten drogen op de standaard, even schudden en het haarwerk zit weer in model. Nu ruim twee jaar verder, en net mijn derde haarwerk uitgezocht, heb ik het een plekje kunnen geven. Verschillende mensen om me heen zijn daarbij erg belangrijk geweest door er altijd voor me te zijn. Het heeft mij geholpen om het een plekje te kunnen geven door er veel over te praten met de mensen van wie je houdt. Ik heb me eindelijk geaccepteerd zoals ik ben: een mooi, sterk mens!

Sfeerimpressie van
de haarwerkstudio

bekijk fotoalbum

Maak een afspraak
met Tarita Kleeven

Telefoon: 06 - 49 05 53 25
Email: info@taritakleeven.nl